Svi predavači imaju iste probleme, ali ne i isto znanje

U zavisnosti kako koriste računar, predavače možemo podeliti u tri glavne grupe:

  1. Učitelie koji ne koriste računare
  2. Tipične korisnike računara
  3. Ekspertni računarski korisnici

Oni koji ne koriste računare

U našim školama ima ima puno starijih predavača, uplašenih od računara pa zato i računarski nepismenih. Zbog toga ih moramo ohrabrivati da koriste programe lake za korišćenje. Ne samo one za pripremu slajdova (Power Point, Master Tool, Kreator Folija), već i druge za još lakše pripreme predavanja.

Kada najzad shvate da uz to što povećavaju kvalitet predavanja usput imaju više slobodnog vremena, prihvatiće računarske kurseve. Biće to šansa za unapređenje i obogaćivanje poslednjih radnih godina mnogo više nefo što su mislili da je to moguće.

Počeće da uče Power Point ili neki sličan program, ali će ubrzo shvatiti da nemaju program za organizaciju predavanja...

Kako predavači obično koriste računar

Mlađi predavači češće koriste računare od svojih starijih kolega. Ali i većina njih ima nedovoljno računarsko znanje. Oni koji su malo napredniji za kreiranje prezentacija koriste Power Point (veoma retko Multisoftove Master Tool ili Kreator Folija), znaju osnove editovanja fotografija ili ilustracija, teks editiuju u MS Word-u, za izradu najprostijih tabela koeiste MS Excel, i znaju osnovne funkcije u korišćenju Interneta i slanja e-mailova.

Vremenom i povećanjem iskustva, predavači postaju entuzijasti kada vide da njihovi učenici rade sa još složenijim programima za analizu podataka ili rešavanje problema. Tako da i nstavnici postaju mnogo opušteniji i sigurniji u radu sa računarima.

Ipak, svim ovim grupama nedostaju programi za pripremu predavanja koji će im zameniti nepotrebne papire, sveske, agende ili planove. I smestiti sve svoje podatke u virtuelnu knjigu.

Napredni računarski korisnici

Predavači koji su na osnovu korišćenja računara za primer ostalima, uz pomoć naprednih programa koji uključuju simulaciju, baze podataka, različite programske jezike, grafičke programe ili programe za inženjersko projektovanje.

Oni imaju višegodišnje iskustvo, ali je i njima potreban program za pripremu predavanja koje mogu smestiti u samo jednu datoteku - u samo jednu MBM knjigu.

More in this category: « "Traćenje" IT sredstava