Za početak, razmišljajte o MBM stranicama kao o običnim stranicama knjige. I ova virtuelna knjiga može da se lista, baš kao i obična knjiga i može da sadrži tekstove i slike, baš kao i obične knjige. Ali ne samo to, jer naše knjige u sebi mogu da sadrže sve ostale vrste datoteka, od svih datoteka iz Microsoft Office-a, muzike ili filmova, do vežbi, testova i animacija.

Korisnici MBM Editora radi jednostavnosti upotrebe, za kreiranje i pisanje stranica koriste šablonske stranice. Svaka od njih može sadržati tekst i slike, ali mnoge od njih mogu čuvati i prikazivati još puno različitih sadržaja.

Zajednička svojstva (osobine, eng. properties) svih stranica

Svaka stranica ima boju stranice (hartije). Po defaultu boja stranice je bela, a korisnik može boju stranica u svakom trenutku promeniti.

Sve stranice po defaultu imaju providne (bele) margine oko svog kompletnog sadržaja. One su sa sve četiri strane iste veličine i iznose 10 px. Korisnik ima mogućnost da isključi ili uključi margine. Isključivanjem margine, svi objekti unutar stranice će se proporcionalno raširiti.

Kompletan sadržaj stranice podeljen je namenski kreiranim ramovima (okvirima) za objekte koji zauzimaju onoliko prostora (u procentima u odnosu na širinu i visinu stranice) koliko je to programski predviđeno i zavisi od šablona stranice.

Sve stranice imaju heder (eng. header) i futer (eng. footer). U njima možete da unosite tekst, ali i druge objekte koje možete da unesete kao u običnim tekstualnim editorima kao što je MS Word, što znači da mogu sadržati i tabele, slike itd. Mada mi ne preporučujemo da u hedera ubacujete slike (zbog nepotrebnog uvećavanja memorijskog prostora knjiga)

Heder se nalazi u svom ramu (okviru) u vrhu stranice, ima širinu stranice, a visina će zavisiti od sadržaja koji ćete ubaciti u njega - ako se u hederu nalazi 3 reda teksta, on će shodno tome biti viši od predviđene veličine. Ako heder sadrži tekst u jednom redu, normalne veličine fonta, onda će heder biti visok otprilike 5% od cele stranice.

Futer ima iste osobine kao i heder, a nalazi se u dnu stranice.

Telo stranice zauzima kompletan prostor između hedera i futera. Ako su na stranici uključeni i heder i futer normalne veličine, telo stranice će zauzeti oko 90% visine stranice. Ako je isključen heder ili futer, onda će telo biti 95% visine, a ako su isključeni i heder i futer, telo stranice će se raširiti na celu stranicu  - zauzeće 100% visine i 100% širine stranice.  

Pa hajdemo redom da objasnimo većinu od njih. 

Shvatićete ih čitajući ovu knjigu

Otvori knjigu - Stranice - standardne osobine i opisi šablona