Besplatan plejer za svakoga

Za čitanje knjiga učenici/čitaoci ne moraju koristiti alate namenjene autorima, već besplatne Plejere napravljene za svaki uređaj, od telefona do računara

U zavisnosti da li ste knjigu dobili e-mailom ili na fleš memoriji, da li ste je preuzeli (downloadovali) sa Interneta ili je čitate direktno na Internetu, od toga će zavisiti i koju verziju plejera koristite.

Ipak, najvažnije od svega je saznanje da bez obzira koji uređaj (računar, tablet ili telefon), koji operativni sistem (Windows, iOS, Android) ili koji Internet brauzer (Internet Explorer, Edge, Chrome, Mozila, FireFox, Opera) koristite, uvek ćete moći da koristite jedan od besplatnih plejera.

MBM PROBNI EDITOR/PLAYER ZA WINDOWS

Već smo pomenuli da knjige možete razmenjivati direktnim slanjem ili preuzimanjem (download) njihovih verzija u mbkX formatu. One se moraju učitati u PROBNU verziju MBM Editora (ujedno i MBM Playera) koji se besplatno preuzima sa naših MBM sajtova i instalira na svim Windows računarima.

Pored toga što PROBNOM verzijom MBM Editora za sve Windows operativne sisteme besplatno čitate knjige, ona će vam omogućiti i kompletno testiranje svih funkcija programa, osim što bez odgovarajuće autorizacije/registracije (licence) nećete imati mogućnost pamćenja knjige.

slika2

MBM INTERNET PLAYER ZA SVE BRAUZERE (NA SVIM WINDOWS I APPLE RAČUNARIMA)

Oni „lenji“, sa Windows računarima ali bez želje ili znanja za preuzimanje PROBNE verzije MBM Editora, kao i oni sa Apple desktop ili laptop računarima mogu čitati isključivo knjige OBJAVLJENE NA INTERNETU.

Apsolutno svi Internet brauzeri (preglednici) kao što su Chrome, Internet Explorer, Edge, Firefox, Safari ili Opera uz pomoć našeg MBM Internet Playera omogućiće čitanje svih knjiga napravljenih uz pomoć MBM Editora i otpremljenih na neki od Internet servera. To podrazumeva prikaz svih objekata koji su sastavni deo knjige (tekstovi, slike, linkovi, filmovi, tonski zapisi, pdf datoteke, animacije, kao i drugi web stanice ili sajtovi inkorporirani u samu knjigu).

slika1

(*) Informaciju koji brauzer u datom trenutku po našem mišljenju najbolje prikazuje većinu MBM knjiga (jer se dešava i da proizvođači pomenutih brauzera izmene starije funkcije, zbog čega mi u roku od nekoliko dana moramo da popravljamo Player) možete pronaći na našim sajtovima.

Generalno, knjige se lepo prikazuju u svim brauzerima, a prednost ovakvog korišćenja je ta da vi nikada ne razmišljate o MBM Playeru jer ga mi ga ažuriramo na Internetu, a ne vi na vašem računaru.

MBM PLAYER ZA SVE ANDROID TABLETE I TELEFONE KAO I IPHONE I IPAD

MBM PLAYER ZA ANDROID (TELEFONE I TABLETE)
MBM PLAYER ZA IOS (IPHONE I IPAD)

Kako se danas ne samo za komunikaciju već i za čitanje koriste telefoni i tableti na drugim najpoznatijim operativnim sistemima kao što su Googlov Android i Appleov iOS,Multisoft je napravio i plejere kompletno prilagođene radu na ovim operativnim sistemima. Besplatne programe za vaše Android tablete ili telefone, ili za vaše iPhone ili iPad uređaje možete preuzeti sa odgovarajućih Internet prodavnica (Google Play i Apple Store).

SVI ANDROID I IOS PLAYERI IMAJU I DODATNE FUNKCIJE KOJE NEMAJU DRUGI PLEJERI

Ne zaboravite da program uvek ažurirate najnovijim verzijama koje će vam obezbeđivati i nove funkcije kao što su:

  • prilagođavanje menija i knjiga orijentaciji uređaja - u pejzaž (horizontalnom) ili portret (vertikalnom) modu. Tako na primer, u portret modu umesto 2 stranice, program prikazuje po 1 stranicu, a vi celu knjigu skrolujete vertikalno
  • automatski prikaz cele knjige sa stranicama koje su postavljene jedna ispod druge - u slučaju čitanja knjiga na telefonu, odnosno uređaju sa manjim rezolucijama 
  • pamćenje linkova ka knjigama sa svih servera u internoj bazi telefona ili tableta
  • mogućnost otvaranja ugrađenih Word, Excel ili Powerpoint datoteka u knjigama, čak i onda kada na uređaju nemate instalirane Microsoftove programe – samo kod rada sa MBM iOS Playerom (na iPhone i iPad uređajima)